Rectosigmoïdoscopie

RECTOSIGMOïDOSCOPIE

ALGEMEEN

Een sigmoïdoscopie is een inwendig onderzoek met als doel het bekijken van het slijmvlies van het laatste gedeelte van de dikke darm. Dit gebeurt door middel van een endoscoop, een flexibele slang. Doorheen dit toestel kunnen ook instrumenten ingebracht worden om oa. weefselstukjes te nemen.

VOORBEREIDING EN VERLOOP

Voorbereidend aan het onderzoek dient u thuis, een uur voor het onderzoek, een lavement (Cleen enema) te plaatsen (via de anus). Dit zorgt ervoor dat het laatste gedeelte van de dikke darm schoon is. De ontlasting komt meestal binnen 5 tot 20 minuten op gang.


Het onderzoek vindt plaats in linker zijligging. Lucht wordt in de darm geblazen om het slijmvlies van de darm goed te kunnen beoordelen. Hierdoor kunt een opgeblazen gevoel en lichte krampen ondervinden. Gemiddeld duurt het onderzoek een 5-10 minuten.

AANDACHTSPUNTEN / VEILIGHEID

Een sigmoïdocopie heeft beperkte kans op verwikkelingen. Overdracht van infectie wordt voorkomen door gecontroleerde desinfectie van het materiaal. Risico’s op perforatie (1/5000) of bloeding komen vooral voor bij interventionele endoscopische procedures, zoals wegname van poliepen.


Het is belangrijk dat u de arts op de hoogte brengt van eventuele zwangerschap, allergieën, ziekten zoals diabetes, hart-of longaandoeningen of stollingsproblemen. Meld zeker de medicatie die u neemt, vooral wanneer het gaat om bloedverdunnende middelen (Marevan/ Marcoumar, Ticlid, Plavix, Eliquis, Xarelto, Pradaxa....). Sommige geneesmiddelen mag u gewoon verder nemen, maar vraag hiervoor advies aan uw arts. Indien u ijzertabletten gebruikt, dient u deze 1 week voor het onderzoek te stoppen (ijzertabletten kleuren de ontlasting zwart en geven een moeilijk te verwijderen aanslag op het slijmvlies).

CONTACT


Tel. (privé) 0492 16 56 92

Tel. (AZ Mol) 014 71 27 57

annemie.temmerman@mdlpraktijk.be

parking voor de deur aanwezig

BEREIKBAARHEID

Asselbergen 23

2370 Arendonk

Dr. Annemie Temmerman

GASTRO-ENTROLOGIE