gastroscopie

GASTROSCOPIE of MAAGONDERZOEK

ALGEMEEN

Een gastroscopie is een onderzoek waarbij het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm wordt bekeken door middel van een flexibele slang, de gastroscoop. Het onderzoek zelf gebeurt in linker zijligging en duurt gemiddeld een 5-tal minuten.


Elke endoscoop wordt na elk onderzoek grondig gereinigd en gedesinfecteerd in een daartoe gecertifieerde professionele endoscoopwasmachine.

VOORBEREIDING EN VERLOOP

Indien een kunstgebit wordt gevraagd dit te verwijderen voor het onderzoek.


De keel wordt vervolgens verdoofd met een spray, met de bedoeling de braakreflex te onderdrukken.


Daarna wordt een ring tussen de tanden geplaatst, ter bescherming van de tanden en gastroscoop. Hierdoor wordt dan de flexibele slang of gastroscoop in de keel ingebracht, om dan verder opgevoerd te worden naar de maag, voorbij de maaguitgang tot in de twaalfvingerige darm. Tijdens het onderzoek wordt lucht ingeblazen om de maagplooien te doen verstrijken, zodat het slijmvlies beter beoordeeld kan worden. Dit kan een opgeblazen gevoel geven. Rustig in en uit te ademen tijdens het onderzoek kan helpen om deze braakreflex extra te onderdrukken.


Tijdens het onderzoek kunnen er weefselsstukjes (biopsies) genomen worden die nadien door het labo onderzocht worden.  


De bevindingen worden na afloop van het onderzoek medegedeeld en besproken.

AANDACHTSPUNTEN

Het is belangrijk dat u nuchter bent, d.w.z. dat u niet meer gegeten of gedronken hebt in de laatste 6 uren voorafgaand aan het onderzoek.


Omwille van de keelverdoving die u bij aanvang kreeg, dient u na het onderzoek 30 à 60 minuten te wachten vooraleer iets te drinken of te eten, aangezien u zich anders zou kunnen verslikken.


Voor extra comfort kan vooraf ook een verdovende inspuiting worden gegeven. In dat geval mag u nadien niet zelf met de wagen rijden of andere potentieel gevaarlijke handelingen uitvoeren. De kans is groot dat u zich weinig herinnert van het onderzoek of van wat kort nadien is gebeurd; slaperigheid en verstrooidheid kunnen meerdere uren aanhouden.


Het is belangrijk dat u de arts op de hoogte brengt van eventuele zwangerschap, allergieën, ziekten zoals diabetes, hart-of longaandoeningen of stollingsproblemen. Meld zeker de medicatie die u neemt, vooral wanneer het gaat om bloedverdunnende middelen (Marevan/ Marcoumar, Ticlid, Plavix, Eliquis, Xarelto, Pradaxa....). Vermeld ook wanneer er eerder problemen waren bij sedatie. Sommige geneesmiddelen mag u gewoon verder nemen, maar vraag hiervoor advies aan uw arts.

VEILIGHEID EN RISICO´S

Een diagnostische gastroscopie is een veilig onderzoek. Perforatie of bloeding na biopsiename komt zelden voor. Om te vermijden dat voedsel vanuit de maag in de longen terecht komt, is het absoluut noodzakelijk om nuchter te zijn voor het onderzoek. Wanneer het onderzoek onder sedatie verricht wordt is er nadien een verhoogd valrisico.

Hou er rekening mee dat bij een verdovende spuit u na het onderzoek niet zelf met de auto mag rijden. De dag na het onderzoek kan u uw normale activiteiten hervatten.

CONTACT


Tel. (privé) 0492 16 56 92

Tel. (AZ Mol) 014 71 27 57

annemie.temmerman@mdlpraktijk.be

parking voor de deur aanwezig

BEREIKBAARHEID

Asselbergen 23

2370 Arendonk

Dr. Annemie Temmerman

GASTRO-ENTROLOGIE