coloscopie

COLOSCOPIE of DIKKEDARMONDERZOEK

ALGEMEEN

Een coloscopie is een onderzoek met als doel het bekijken van het slijmvlies van de dikke darm en eventueel het laatste deel van de dunne darm. Dit gebeurt door middel van een endoscoop, een flexibele slang. Doorheen dit toestel kunnen ook instrumenten ingebracht worden om oa. weefselstukjes te nemen en poliepen te verwijderen.


Elke endoscoop wordt na elk onderzoek grondig gereinigd en gedesinfecteerd in een daartoe gecertifieerde professionele endoscoopwasmachine.

VOORBEREIDING EN VERLOOP

Om het onderzoek goed te laten verlopen is het noodzakelijk dat de dikke darm zuiver is, omdat kleine stoelgangsresten immers belangrijke details kunnen verbergen. De voorbereiding bestaat uit het navolgen van enkele dieetmaatregelen en het uitvoeren van een darmspoeling daags voor en de dag van het onderzoek. Dit wordt besproken in een voorbereidend gesprek op de consultatie.


Tijdens het onderzoek wordt lucht in de darm geblazen om alle delen van de darm zorgvuldig te onderzoeken. Gemiddeld duurt het onderzoek 15 tot 30 minuten.


Het onderzoek kan ongemakken zoals opgeblazen gevoel en lichte krampen geven maar soms, door het bochtig verloop van de darm, ook wel pijnlijk zijn. Om de ongemakken zoveel mogelijk te beperken wordt steeds een lichte verdoving gegeven. Daarom mag u nadien niet zelf met de wagen huiswaarts rijden. Tijdens het onderzoek worden uw hartslag en zuurstofpercentage nauwlettend in de gaten gehouden d.m.v. een sensor op de vingertop.

AANDACHTSPUNTEN / VEILIGHEID

Een coloscopie heeft beperkte kans op verwikkelingen. Overdracht van infectie wordt voorkomen door gecontroleerde desinfectie van het materiaal. Risico’s op peforatie (1/5000) of bloeding komen vooral voor bij interventionele endoscopische procedures, zoals wegname van poliepen.


Het is belangrijk dat u de arts op de hoogte brengt van eventuele zwangerschap, allergieën, ziekten zoals diabetes, hart-of longaandoeningen of stollingsproblemen. Meld zeker de medicatie die u neemt, vooral wanneer het gaat om bloedverdunnende middelen (Marevan/ Marcoumar, Ticlid, Plavix, Eliquis, Xarelto, Pradaxa....). Vermeld ook wanneer er eerder problemen waren bij sedatie. Sommige geneesmiddelen mag u gewoon verder nemen, maar vraag hiervoor advies aan uw arts.

Hou er rekening mee dat u na het onderzoek niet zelf met de auto mag rijden. De dag na het onderzoek kan u uw normale activiteiten hervatten.

CONTACT


Tel. (privé) 0492 16 56 92

Tel. (AZ Mol) 014 71 27 57

annemie.temmerman@mdlpraktijk.be

parking voor de deur aanwezig

BEREIKBAARHEID

Asselbergen 23

2370 Arendonk

Dr. Annemie Temmerman

GASTRO-ENTROLOGIE