Anuscopie

ANUSCOPIE

ALGEMEEN

Dit is een inwendig onderzoek voor het beoordelen van het slijmvlies van het laatste deel van de endeldarm en de anus. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een proctoscoop. Dit is een korte plastic kijkbuis van 10 cm met daarin een lampje. Het onderzoek kan als onaangenaam ervaren worden, maar is niet pijnlijk. Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

MOGELIJKE AANDOENINGEN

   • Aambeien (hemorroïden): Iedereen heeft aambeien (hemorroïden), maar door verhoogde druk (bv. door persen bij harde ontlasting) kunnen ze uitzetten en soms naar buiten zakken. Aambeien zijn een soort spataderen in de anus en zijn ongevaarlijk. Behandeling kan oa. door elastiekjes (ligaturen) te plaatsen op het slijmvlies of met infrarood coagulatie.

 • Fissuur of scheurtje in het slijmvlies van de anus. Dit ontstaat meestal door hardere ontlasting en veel persen. Zo’n fissuur geeft vooral scherpe pijn tijdens ontlasting en kan ook bloedverlies geven. 


 • Ontsteking van de endeldarm of proctitis. Hierdoor kan men klachten ondervinden van plotse aandrang om naar het toilet te gaan. Hierbij bevat de ontlasting vaak bloed, slijm of pus

  CONTACT


  Tel. (privé) 0492 16 56 92

  Tel. (AZ Mol) 014 71 27 57

  annemie.temmerman@mdlpraktijk.be

  parking voor de deur aanwezig

  BEREIKBAARHEID

  Asselbergen 23

  2370 Arendonk

  Dr. Annemie Temmerman

  GASTRO-ENTROLOGIE